ZIMOWA OFERTA DLA GRUP ZORGANIZOWANYCH

ZWIEDZANIE  ZAMKU  -NA TROPIE ZAMKOWEGO SKARBU
Zwiedzanie zamku obejmuje umeblowane komnaty zamkowe, w których eksponowane są przykłady dawnego meblarstwa pochodzące z równych epok oraz sale muzealne z ekspozycją aplikacji meblowych oraz narzędzi rzemieślniczych. W trakcie zwiedzania przewodnik przekazuje informacje dotyczące zarówno historii regionu, jak i dawnego rzemiosła. Nietypowym elementem zwiedzania jest możliwość dotykania poszczególnych eksponatów, co zapewnia dzieciom odbieranie przekazywanych treści nie tylko zmysłem wzroku i słuchu. Ponadto dla dzieci zostaną przygotowane zestawy zagadek oraz wskazówek, mające na celu skupienie uwagi na przekazywanych treściach, a także będą stanowiły urozmaicenie, standardowego zwiedzania.
Cena biletu dla grup szkolnych: 10 zł/os.
czas trwania: ok. 60 minut

LEKCJA MUZEALNA:
Rycerstwo – stan wojowników
Lekcja muzealna prowadzona jest w formie pogadanki/wykładu, wzbogaconego o prezentację multimedialną. W zależności od tematu lekcyjnego, prowadzący wykorzystuje odpowiednie eksponaty muzealne, mające obrazować przekazywane treści.
Koszt lekcji : 8 zł/os.
czas trwania: ok. 45 – 50 min.

WARSZTATY ARTYSTYCZNE
czas trwania: ok. 50 – 60 min.

Dekoracyjne zdobienie drewna:
szkatułka – w trakcie warsztatu dzieci otrzymują szkatułki, które zdobią techniką decoupage.
Koszt: 18 zł/os.,
zakładki do książek – dzieci otrzymują dwie zakładki, wykonane ze sklejki, które ozdabiają techniką decoupage.
Koszt: 12 zł/os.

W pracowni artysty
Dzieci poznają tajniki pracy oraz warsztat artysty, w czasie zajęć młodzież zostaje zapoznana z zagadnieniami związanymi z malarstwem w oparciu o wybrane dzieła mistrzów.- podobrazie – 20 zł/os.
– szkło/antyrama – 16 zł/os.

Zdobienie masek
W ramach warsztatu artystycznego dzieci zdobywają wiedzę na temat historii masek karnawałowych, a następnie przystępują do ich zdobienia.
Koszt: 18 zł/os.,

Porcelanowa przygoda
Warsztat artystyczny polega na ozdobieniu otrzymanych porcelanowych kubeczków. W czasie pracy dzieci korzystają ze specjalistycznych farb do ceramiki. Ozdobione kubeczki są zabierane do domu. Wystarczy, że rodzice włożą kubeczek do rozgrzanego piekarnika (150 ° C) i pozostawią go tam przez  45 minut, a ozdobione kubeczki będą mogły być czyszczone wodą.
Koszt: 20 zł/os.

Malowanie tkanin
Podczas zajęć artystycznych dzieci otrzymują bawełniane torby, kalki, wzory grafik oraz specjalistyczne farby, które zapewnią trwałość dziecięcym malunkom. Po powrocie do domu wystarczy przeprasować torebkę żelazkiem (po wyschnięciu, na odwrotnej stronie – 150 C około 3 minuty), a obrazek zostanie utrwalony.
Koszt: 18 zł/os.

Informacje szczegółowe | dokonywanie rezerwacji | dane kontaktowe:

Fundacja Kompleks Zamkowy Tarnowice Stare
ul. Pyskowicka 39