ZAMKOWE FERIE ZE SZTUKĄ – stacjonarne zajęcia od 9:00 do 15:00, turnus I i II

ZAMKOWE FERIE ZE SZTUKĄ
– stacjonarne zajęcia od 9:00 do 15:00,
turnus I : 16.01. do 20.01.
turnus II: 23.02 do 27.01

W związku ze zbliżającymi się feriami zimowymi Fundacja Kompleks Zamkowy przygotowała specjalną ofertę. Podczas codziennych zajęć realizowane będą gry i zabawy, zajęcia ruchowe oraz warsztaty plastyczne, podczas których dzieci poznają wiele interesujących zagadnień związanych ze sztuką, historią i kulturą.

Przygotowany program adresowany jest dla dzieci uczęszczających do przedszkoli oraz klas I-II szkoły podstawowej.

Zamkowe Ferie ze Sztuką organizowane są na terenie Kompleksu Zamkowego Tarnowice Stare, który jest miejscem o niezwykłych walorach historycznych i architektonicznych. Leży niedaleko centrum Tarnowskich Gór, w samym sercu Starych Tarnowic, miejsca umiłowanego przez osoby ceniące sobie spokój i zieleń. Lokalizacja Kompleksu Zamkowego sprawia, że jest miejscem wręcz idealnym dla dzieci: oddalony od zgiełku miasta i zanieczyszczeń, położony w spokojnej i bezpiecznej okolicy oraz odgrodzony od jezdni murem.

Warsztaty artystyczne

Plastyka jest formą wyrażania pragnień, nadziei, zwątpień, radości i smutków oraz najbardziej fantastycznych marzeń”
S. Popek.

W czasie Zamkowych Ferii, dzieci będą uczestniczyły w zajęciach artystycznych, które zostały przygotowane w taki sposób, by uczestnicy warsztatów mieli sposobność poznania różnorodnych i ciekawych technik plastycznych. Korzystając z różnorodnych materiałów, dzieci będą miały okazję do swobodnego eksperymentowania i ujawnienia swojego artystycznego “Ja”, zwłaszcza że malarstwo, rysunek, czy modelowanie wypływają ze spontanicznej potrzeby dziecka.

Wychowanie plastyczne jest koniecznym i nieodzownym czynnikiem wszechstronnego rozwoju dziecka, dlatego tak ważne jest aby dzieci miały możliwość obcowania ze sztuką. Dzięki zabawie ze sztuką dzieci budują twórcze i abstrakcyjne myślenie, dokonują świadomych poszukiwań oraz stają się otwarte na otaczający je świat.

Zajęcia artystyczne, w głównej mierze będą realizowane na terenie Kompleksu Zamkowego. Realizując program edukacji plastycznej będziemy korzystać z wnętrz zamkowych oraz pomieszczeń w budynku zabytkowej stodoły.

Wyżywienie podczas Zamkowych Ferii ze Sztuką

Uczestnicy Zamkowych Ferii mają zagwarantowany nieograniczony dostęp do herbaty oraz dwa posiłki:
I) drugie śniadanie:
słodka bułeczka oraz herbata
Śniadanie będzie podawane około godziny 10:00, w zamkowej kawiarence

II) dwudaniowy obiad
Obiad serwowany jest około godziny 12:30/13:00 w Gospodzie u Wrochema.

Cena (300 zł/ 5 dni) zawiera:

– opiekę w godzinach: 9:00 – 15:00

– dwa posiłki każdego dnia:
1) drugie śniadanie, herbata
2)obiad w Gospodzie u Wrochema złożony z dwóch dań

– wszystkie materiały plastyczne potrzebne do zajęć plastycznych

Dane kontaktowe:

Fundacja Kompleks Zamkowy Tarnowice Stare
ul. Pyskowicka 39
42 – 612 Tarnowskie Góry

Tel. 32 384 74 61

www.fundacjakomplekszamkowy.pl
biuro@fundacjakomplekszamkowy.pl

W celu zapisania dziecko na Zamkowe Ferie za Sztuką prosimy o:

1) przesłanie wstępnego zgłoszenia na adres:
biuro@fundacjakomplekszamkowy.pl
– imię i nazwisko dziecka
– turnus, którym jesteście Państwo zainteresowani
Wówczas miejsce w danej grupie zostanie już zarezerwowane.

2) W odpowiedzi otrzymają Państwo szczegółowy formularz zgłoszeniowy. Prosimy o jego wypełnienie oraz odesłanie na adres:
lub
– dostarczenie do biura Fundacji Kompleks Zamkowy Tarnowice Stare (ul. Pyskowicka 39, 42 – 612 Tarnowskie Góry)

3) Po otrzymaniu wypisanego formularza zgłoszeniowego, otrzymacie Państwo wiadomość e-mail potwierdzającą zakończenie wszelkich formalności związanych z zapisaniem dziecka na Zamkowe Ferie.