Wieczór wróżb na Zamku oraz Zabawa Andrzejkowa w Gospodzie u Wrochema

Andrzejki, polskiej kulturze uchodzą za niezwykły wieczór, gdyż jak mówi stare, polskie przysłowie “Na świętego Andrzeja błyska pannom nadzieja”. Wigilia św. Andrzeja, czyli popularne andrzejki od dawien dawna są tradycyjnym wieczorem wróżb.

Niegdyś wróżby andrzejkowe miały charakter wyłącznie matrymonialny i przeznaczone były dla niezamężnych dziewcząt. Ich pomysłowość w wyszukiwaniu sposobów, aby poznać swoją przyszłość, szczególnie tą uczuciową, była niewyczerpana. Wszystkim tym zabiegom magicznym patronował św. Andrzej – opiekun panien na wydaniu.

Współcześnie wieczór andrzejkowy to wspaniała okazja, aby spotkać się w gronie przyjaciół. Dlatego też zapraszamy do wspólnej zabawy elementami tradycji ludowej. Dobrą zabawę z pewnością umilą tradycyjne wróżby andrzejkowe.

1. NOCNE ZWIEDZANIE ZAMKU POŁĄCZONE Z ANDRZEJKOWYMI WRÓŻBAMI
W czasie nietypowego zwiedzania Zamku, odbędziemy niezwykłą podróż… w czasie jej trwania poszczególne zamkowe sale staną się przyczynkiem do poznania polskich obrzędów i zwyczajów ludowych związanych z Wigilią dnia św. Andrzeja. Uchylimy rąbka tajemnicy wszystkim pragnącym poznać, jaka przyszłość ich czeka w uczuciach, zdrowiu, pracy……

data: 28 listopada, od godziny 18:00 do 22:00
koszt: 15 zł/os.

Wejścia odbywają się w następujących godzinach: 18:00, 18:30, 19:00, 19:30, 20:00, 20:30, 21:00, 21:30, 22:00

Informacje / rezerwacja:
Prosimy o dokonywanie rezerwacji telefonicznie pod numerem: 32/ 384 74 61, lub mailowo: biuro@fundacjakomplekszamkowy.pl

____________________________________________________________________________________________

2. BAL  ANDRZEJKOWY

Osoby, które zgodnie z tradycją, traktują andrzejki jako ostatni moment do hucznej  zabawy zapraszamy na Bal  Andrzejkowy w Gospodzie u Wrochema.
data: 28 listopada, godzina 19:00
koszt: 75 zł/os.; 150 zł/para*
w cenie: ciepła kolacja, zimna płyta oraz wyśmienita zabawa gwarantowana przez dj Marka Husa (szczegóły na stronie www.gospodauwrochema.pl)