SZTUKA TKACTWA I KONSERWACJI – SPOTKANIE Z PRZEDSTAWICIELEM TASSINARI & CHATEL

Szanowni Państwo,

z uwagi na fakt, iż jednym z celów statutowych Fundacji Kompleks Zamkowy Tarnowice Stare jest nieustająca celebracja dni dziedzictwa kulturowego, a nade wszystko popularyzacja i ratowanie ginących rzemiosł, zapraszamy na niezwykłe spotkanie z Panem Jean-Luc Lenoir-Grieser, dyrektorem handlowym prestiżowej francuskiej firmy Tassinari&Chatel, działającej nieprzerwanie od 1680 r.

Tassinari & Chatel to czołowa światowa firma kultywująca tradycję lyońskiego tkactwa jedwabiu nieprzerwanie od XVII wieku; jedno z niewielu miejsc w Europie, gdzie najwyższej klasy aksamity i brokaty są wykonywane tradycyjną metodą przez tkaczy pracujących na osiemnastowiecznych ręcznych krosnach. Obecnie firma Tassinari & Chatel z powodzeniem łączy nowoczesność z szacunkiem dla przeszłości. Tylko tutaj innowacyjne rozwiązania, współgrają z tradycyjną i unikatową techniką produkcji, sprawiając, że przeszłość buduje przyszłość i łączy nowatorstwo w dziedzinie tak produkcji jak  i odtwarzania tkanin luksusowych.

Mając na uwadze misję Fundacji Kompleks Zamkowy, jaką jest popularyzowanie dawnych form rzemiosła artystycznego, pragniemy zachęcić do udziału w niezwykłym spotkaniu z Panem Jean-Luc Lenoir-Grieser, który przybył do Polski na zaproszenie Muzeum Łazienki Królewskie w Warszawie oraz Fundacji Kompleks Zamkowy Tarnowice Stare. W czasie spotkania poruszone zostaną tematy związane ze sztuką tkactwa i konserwacji, ponadto zaprezentowane zostaną wyjątkowe tkaniny lyońskie, unikatowe repliki i rekonstrukcje wykorzystane we wnętrzach zabytkowych, które niejednokrotnie nie są udostępnione do zwiedzania.
Gorąco zachęcamy do udziału w spotkaniu z przedstawicielem firmy, która od wieków była pionierem w dziedzinie tkactwa, jednym z twórców kultury europejskiej, która kreowała modę i wyznaczała trendy oraz o którą zabiegały dwory europejskie.

Spotkanie odbędzie się 20 października,
o godzinie 16:30 na Zamku Tarnowice Stare
ul. Pyskowicka 39
42 – 612 Tarnowskie Góry

Wstęp wolny

Pracownia tkacka Tassinari & Chatel, powstała w czasie panowania Ludwika XIV w Lyonie jako manufaktura zajmująca się tkaniem jedwabiu. Zyskująca renomę pracownia wykonywała zlecenia dla Ludwika XVI i Marii Antoniny dostarczając  tkaniny do wyposażenia pałacu w Wersalu. Pod koniec XVIII wieku Tassinari & Chatel, producenci ekskluzywnych tkanin jedwabnych,  byli niezwykle cenieni nie tylko we Francji, ale również na dworach innych władców europejskich. W tym okresie Camille Pernon, potomek założyciela firmy, zatrudnił w swojej pracowni najbardziej utalentowanego projektanta epoki – Philippe de La Salle i podbił dwory europejskie – od Lizbony i Madrytu do Petersburga. Od tego momentu firma Tassinari & Chatel pracowała tylko z najlepszymi artystami – projektantami tkanin. Tassinari &Chatel jako pierwsi w 1806 r wprowadzili do tkactwa jedwabiu mechaniczne krosna żakardowe,  by zaspokoić rosnące zapotrzebowanie na wyroby firmy. XIX stulecie wpisał się w historię firmy jako „Złoty Wiek”, dzięki Napoleonowi, który, odnawiajac  zniszczone w wyniku rewolucji francuskiej pałace, zapewnił pracowni Tassinari & Chatel monopol na zaopatrzenie w tkaniny. W tym czasie wykonywano obicia ścienne i meblowe oraz zasłony i kotary dla pałacu Tuileries, Wersalu, Fontainebleau i Malmaison, co ugruntowały pozycję Tassinari & Chatel na rynku francuskim a także sprawiło, że pracownia zaczęła dyktować modę w stylu cesarstwa i podbijać nowe rynki – Turcji, Egiptu oraz Indii. Od XX wieku pracownia zaczęła zajmować się nie tylko produkcją nowych tkanin, ale zwróciła się również w kierunku odtwarzania wzorów zaczerpniętych z historycznych dokumentów i projektów. Do dziś Tassinari & Chatel, bazując na własnych zbiorach archiwalnych tkanin i projektów i na tradycyjnej technice produkcji, stworzyło tysiące projektów tkanin oraz pracowało nad renowacją wielu pałaców i obiektów historycznych nie tylko w Europie, ale na całym świecie.