ZBIORY

KOLEKCJA STYLOWYCH MEBLI

bez-tytulu

Meble, jako przedmioty sztuki użytkowej towarzyszą ludzkości od zarania dziejów. Tysiące lat to wielkie przemiany w technologii wytwarzania mebli i setki rodzajów materiału, z którego były wyrabiane. Meblarstwo jako jedna z profesji rzemiosła artystycznego charakteryzuje się indywidualnym podejściem do formy. Na podstawie zgromadzonej w Zamku Tarnowice Stare kolekcji zaobserwować możemy rozwój wielu technik, narzędzi i niezwykłą kreatywność w poszukiwaniu najciekawszych rozwiązań i stosowanych materiałów. Z pewnością ręcznie wyrabiane meble miały w sobie wybitny smak i kunszt, jednak stać było na nie wyłącznie najbogatszą warstwę społeczeństwa. Bogactwo form, kształtów, funkcji czy zdobień zapewnia podróż do świata dawnych rzemieślników, wręcz ebenistów i jest dowodem na kulturowy wymiar meblarstwa.

bez-tytulu2

APLIKACJE MEBLOWE
W Zamku można podziwiać jedyną w Polsce wystawę elementów zdobniczych, tak zwanych aplikacji meblowych, czyli zdobień nakładanych na meble, które były wykonywane ze złoconego brązu. Technika odlewnictwa z brązu sięga czasów starożytnych, zaś w kolejnych stuleciach przeżywała zarówno momenty rozkwitu, jak i niewielkiej popularności. Począwszy od epoki renesansu aplikacje stopniowo stają się integralną częścią mebla, a okres ich największej popularności przypada na wiek XVIII i pierwszą połowę wieku XIX. W tym czasie meble są zdobione uchwytami, kluczynami, stopami, maskami, plakietami dekoracyjnymi i innymi elementami wykonywanymi ze złoconego brązu, które często są projektowane przez znanych artystów. W celu uwydatnienia piękna tych ozdób, metaliczny blask aplikacji łączony jest z ciepłą tonacją drewna.

Kolekcja (jedyna w Polsce) znajdująca się w muzeum zamkowym obejmuje niezwykłe elementy zdobnicze pochodzące z różnych epok, a wśród nich: empirowe aplikacje, renesansowe antaby, barokowe okucia meblowe, czy też wiele innych elementów powstałych we Francji, Niemczech oraz w Polsce.

ekspozycja-aplikacji-meblowych

NARZĘDZIA RZEMIEŚLNICZE
W kolejnej sali muzealnej zostały zgromadzone i wyeksponowane w innowacyjny sposób narzędzia ręczne wykorzystywane przez dawnych rzemieślników do tworzenia sprzętów codziennego użytku, które mają podstawowe znaczenie dla jakości prac wykonywanych w drewnie. Narzędzia umożliwiające łatwą i dokładną obróbkę drewna na każdym etapie pracy były zmieniane je i udoskonalane przez wieki, w zależności od zmieniających się potrzeb, jednak pewne ich funkcje pozostały niezmienne, więc niektóre narzędzia używane dzisiaj zostałyby z pewnością rozpoznane przez stolarzy średniowiecznych. Z uwagi na mnogość i różnorodność narzędzi zgromadzonych w Muzeum Zamkowym postanowiliśmy dokonać charakterystyki grup narzędzi, bez których praca stolarza w drewnie byłaby niemożliwa.

ekspozycja-poswiecona-ebenistyce