WARSZTATY ARTYSTYCZNE

W murach Zamku zostało utworzone Centrum Sztuki i Rzemiosła Dawnego, którego celem jest edukacja dzieci i młodzieży poprzez bezpośredni kontakt z dziełami sztuki, zabytkami dawnego rzemiosła artystycznego i rękodziełami, a także podkreślenie ważnej roli rzemieślników w społeczeństwie.

Centrum Sztuki i Rzemiosła Dawnego oferuje następujące propozycje warsztatów artystycznych dla grup zorganizowanych*
oferta obowiązująca w roku 2016

• W pracowni artysty
    Dzieci poznają tajniki pracy oraz warsztat artysty, w czasie zajęć młodzież zostaje zapoznana z zagadnieniami związanymi z malarstwem w oparciu  o wybrane dzieła mistrzów.
    – podobrazie – 24 zł/os., czas trwania: ok. 50 – 60 min.
    – szkło/antyrama – 24 zł/os., czas trwania: ok. 50 – 60 min.
  • Dekoracyjne zdobienie drewna
    W trakcie warsztatu dzieci zostają zapoznane z techniką ręcznego malowania drewna przy użyciu farb akrylowych. Dla uczestników warsztatów przygotowaliśmy następujące przedmioty do zdobienia:
    – szkatułka – w trakcie warsztatu dzieci otrzymują szkatułki, które zdobią techniką decoupage. Koszt: 22 zł/os., czas trwania: ok. 50 – 60 min.
    – zakładki do książek – dzieci otrzymują dwie zakładki, wykonane ze sklejki, które ozdabiają techniką decoupage. Koszt: 15 zł/os., czas trwania: ok. 50 – 60 min.

SONY DSC

• Zdobienie masek
    W ramach warsztatu artystycznego dzieci zdobywają wiedzę na temat historii masek karnawałowych, a następnie przystępują do ich zdobienia.
    Koszt: 24 zł/os., czas trwania: ok. 50 – 60 min.

SONY DSC

• Porcelanowa zabawa
    Warsztat artystyczny polega na ozdobieniu otrzymanych porcelanowych kubeczków. W czasie pracy dzieci korzystają ze specjalistycznych farb do ceramiki. Ozdobione kubeczki są zabierane do domu. Wystarczy, że rodzice włożą kubeczek do rozgrzanego piekarnika (150 ° C) i pozostawią go tam przez  45 minut, a ozdobione kubeczki będą mogły być czyszczone wodą.
    Koszt: 25 zł/os., czas trwania: ok. 50 – 60 min.

hqdefault

• Malowanie tkanin
    Podczas zajęć artystycznych dzieci otrzymują bawełniane torby, kalki, wzory grafik oraz specjalistyczne farby, które zapewnią trwałość dziecięcym malunkom. Po powrocie do domu wystarczy przeprasować torebkę żelazkiem (po wyschnięciu, na odwrotnej stronie – 150 C około 3 minuty),  a obrazek zostanie utrwalony.
    Koszt: 20 zł/os. , czas trwania: ok. 50 – 60 min.

painting-handprint-flower-tote

Prosimy pamiętać, że:

1. Nie mamy możliwości rozpoczynania zajęć przed wyznaczoną godziną.
  2. W przypadku rezygnacji należy jak najszybciej odwołać zajęcia.
  3. W celu umówienia grupy prosimy o kontakt pod numerem 032 384 74 61 lub drogą e-mailową biuro@fundacjakomplekszamkowy.pl
  4. Zwiedzanie i przeprowadzenie lekcji muzealnej w innych terminach do uzgodnienia.

Uwaga!  nie prowadzimy zajęć z grupami nieumówionymi