I Miodobranie u Biskupka pod Zamkiem w Tarnowicach Starych

Już w Niedzielę 27 lipca 2014 roku razem ze Śląskim Związkiem Pszczelarzy zapraszamy Państwa na „Miodobranie u Wrochema”.  Będzie to wyjątkowa okazja aby spotkać się z pszczelarzami, dowiedzieć się więcej o ich pracy lub wreszcie poznać tajemnice: „skąd bierze się miód?”. Temu poświęcone będą m.in. wykłady jakie odbędą się w Gospodzie u Wrochema.  Na terenie wokół zamku i restauracji zorganizowany będzie natomiast kiermasz wyrobów pszczelarskich, gdzie będzie można zakupić „z pierwszej ręki” naturalny miód pszczeli.

W tym dniu zapraszamy również do zwiedzenia zamku, gdzie jedną z sal poświęciliśmy ekspozycji pszczelarskiej prezentującą te dawne rzemiosło, jak również postać założyciela śląskiego związku pszczelarzy – zasłużonego tarnowiczaniana – Emanuela Biskupka.

A oto szczegółowy program imprezy:

1000 – Kiermasz produktów i sprzętu pszczelarskiego pod Zamkiem w Tarnowicach Starych
1100 – Msza Św. w kościele św. Marcina za pszczelarzy z homilią kapelana pszczelarzy śląskich ks. Grzegorza Kotyczki
1210 – Złożenie kwiatów pod epitafium Emanuela Biskupka przy kościele św. Marcina
1300 – Warsztaty u Wrochema na temat „Jak założyć pasiekę rodzinną” poprowadzi mistrz pszczelarski Edward Klop z Koła w Tarnowskich Górach (z niespodzianką dla uczestników)
1400 – Pokaz ”Miodobrania u Biskupka” mistrza pszczelarskiego Krzysztofa Kluby
1500 – Spotkanie u Wrochema z dr inż. Markiem Wrońskim z Instytutu Tarnogórskiego na temat „Pszczoły w tarnogórskich życiorysach” ( z niespodzianką dla słuchaczy)
1600 – Pokaz ”Miodobrania u Biskupka” mistrza pszczelarskiego Henryka Działo

Głównymi organizatorami imprezy są Koła Pszczelarzy z Tarnowskich Gór, Strzybnicy, Nakła i Pyskowic.

ŚLĄSKI ZWIĄZEK PSZCZELARZY W KATOWICACH

PSZCZELARZ

“…Ten, kto zajmuje się pszczelnictwem nie tylko gwoli korzyści, kto z prawdziwą miłością pielęgnuje pszczoły i uważnie obserwuje je, ten jest prawie zawsze dobrym człowiekiem, mężnym obywatelem i wiernym przyjacielem…”.
/ ksiądz Jan. Dzierżon /

Pszczelarstwo to hobby i styl życia. Trzeba dobrze znać obyczaje i potrzeby pszczół, czasem z cierpliwością przetrzymać ból użądlenia, czasem posłuchać niezwykłego szumu przypominającego śpiew, zachwycić się zapachem. Pszczelarz musi naprawdę je kochać, aby się nimi dobrze opiekować. Nauka i praktyka są tu równie ważne. Pszczelarze lubią gawędzić, chętnie się spotykają, dzielą doświadczeniem, pomagają sobie nawzajem. Żyją spokojniej i ciekawiej. Jak każdy człowiek z pasją (…)

fot. Grzegorz Boro

Więcej informacji o autorze fotografii na stronie:
www.grzegorzboro.pl