Andrzejkowa oferta dla szkół

Andrzejki, polskiej kulturze uchodzą za niezwykły wieczór, gdyż jak mówi stare, polskie przysłowie: “Na świętego Andrzeja błyska pannom nadzieja”. Wigilia św. Andrzeja, czyli popularne andrzejki od dawien dawna są tradycyjnym wieczorem wróżb. Korzystając z tej okazji Fundacja Kompleks Zamkowy Tarnowice Stare postanowiła połączyć element edukacyjny ze wspaniałą zabawą pozwalającą na poznawanie staropolskich obyczajów i ludowych wierzeń.

1. Andrzejkowe zwiedzanie Zamku Tarnowice Stare
data: 28 listopad, program realizowany od godziny 9:00 do 15:00

W czasie nietypowego zwiedzania Zamku, dzieci spotkają się z ustylizowanymi postaciami, które zabiorą je w niezwykłą podróż… w czasie jej trwania poszczególne zamkowe sale staną się przyczynkiem do poznania polskich obrzędów i zwyczajów ludowych związanych z Wigilią dnia św. Andrzeja. Zaś elementem kończącym wspólną zabawę, z polską kulturą i tradycją, będzie wspólna nauka tańca dworskiego.

koszt: 10 zł/os.

____________________________________________________________________________________________
2. Andrzejkowy balik na Zamku

*** program realizowany zarówno w godzinach porannych, jak i popołudniowych, od 15 do 27 listopada

Zamek w Starych Tarnowicach to nie tylko miejsce realizujące zadania z zakresu edukacji, zapraszamy również do wspólnej zabawy oraz jednoczesnego poznawania obyczajów związanych z obchodami tzw. Andrzejek.

Zapraszamy do spędzenia czasu pełnego wróżb, zapachu wosku i wspaniałej zabawy w niezwykłej scenerii Zamku Tarnowice Stare. Tego wieczoru wróżbici i cyganki przeniosą nas w świat magii oraz pomogą poznać staropolskie obyczaje.

Przykładowy program zabawy (możliwość ustalenia indywidualnego programu):

• zwiedzanie zamku, ok. 30 minut;
  • słodki poczęstunek (herbatka + pączek);
  • zabawa taneczna i wróżby andrzejkowe połączone z nauką tańca dworskiego.

Wszelkie szczegóły wraz z ceną są ustalane indywidulanie, w zależności od wybranego programu.

Informacje / rezerwacje:
tel. 32/ 384 74 61 lub 661 156 178